Finansiera bilköpet med lån – därför är det en god idé

Det blir allt vanligare att bilköpare använder sig av billån när de ska köpa ny bil. Åsikterna kring detta går isär, och många menar att det är en dålig idé att köpa bil med hjälp av ett lån. I denna artikel ska vi dock ta upp några fördelar med att teckna ett billån i samband med bilköpet och varför det kan vara en god idé.

Man och kvinna lutade över bilhuv

Går du i tankar om att köpa ny bil? Du kanske vill uppgradera den du har, eller din gamla kanske har lagt av helt och hållet? Oavsett vilken anledning du har att byta bil behövs ditt köp finansieras. Antingen kontant eller genom att helt eller delvis låna till köpet. Vissa förespråkar att man endast ska köpa en bil med kontanta medel. Men även om du har tillräckligt med kontanter att köpabilen kan det ändå vara bättre att helt eller delvis finansiera köpet med ett lån – du kommer snart förstå hur vi tänker.

Placera sparpengarna på börsen

Ponera att du vill köpa en bil som kostar 100 000 kronor. Även om du har hela beloppet kontant kan det vara till din fördel att låna till en del av beloppet. De pengarna du sparar kan du istället placera på börsen – något som kan ge en avkastning som överstiger den ränta du betalar. Därmed kan du alltså tjäna på att låna till ditt bilköp.

Om du inte känner dig bekväm med att låna till en större del av kostnaden för ditt bilköp kan du välja att till exempel endast låna till kontantinsatsen för bilen. Denna brukar ligga på 20 procent av bilens pris.

Väntetiden på en ny bil förkortas

Om du ska spara till en ny bil där du har som intention att betala hela köpet kontant kan det innebära en betydlig väntetid om du vill ha en bil som kostar lite mer. Att inte ha någon bil kan även det bli kostsamt, eftersom du troligen fortfarande behöver transportera dig – då istället genom till exempel taxi eller kollektivtrafik.

Genom att låna till bilköpet slipper du väntetiden som kommer med att spara ihop till köpet.

Köp den bil du faktiskt vill ha

Visst vore det trevligt att kunna köpa precis den bilmodell man vill ha, istället för den man kan finansiera kontant? Med kontanta medel är det idag många av oss som endast får en körduglig bil, men inte så mycket mer än så.

Med hjälp av ett lån kan du köpa en bättre modell. Om du dessutom gör din research innan bilköpet kan du hitta en modell som kommer ge dig pengarna tillbaka när du säljer bilen – något som innebär att du endast behövt betala räntekostnaderna för din bil. Ett klart kostnadseffektivt köp. Ett mycket populärt alternativ är också att ta ett mikrolån för korta utgifter. Om du har bestämt dig för att dela upp dina betalningsalternativ eller om du bara behöver en liten summa pengar för att klara oväntade utgifter, kan du välja att ta ett lån med snabb sms. Läs mer om sms-lån.

Läs mer: 5 tips när du ska låna till kontantinsatsen