Låneförmedling

hjälpande hand

Låneförmedling är den process i vilken en oberoende part förhandlar fram bästa möjliga villkor hos en eller flera långivare till gagn för en potentiell låntagare. På ett sätt kan man säga att den som står för låneförmedlingen fungerar som en mäklare i det att man genom processen sammanför låntagare och långivare samt försöker få till ett gynnsamt resultat för båda parter. Om du tycker att ovan låter som rena grekiskan, så oroa dig inte. Läs vidare så får du begreppet låneförmedling förklarat på ett lätt sätt.


Hur fungerar låneförmedling?

En låneförmedlare är ett företag som inte bedriver utlåning i egen regi utan endast fungerar som mellanhand mellan dig som låntagare och ett antal långivare. Idén är att låneförmedlaren ska ha samarbetsavtal med ett stort antal långivare och därmed kunna erbjuda dig bästa möjliga villkor för den typ av lån du önskar.

För att ta hjälp av en låneförmedlare behöver du inte göra mer än att vända dig till låneförmedlaren med dina önskemål. Normalt kan du ansöka direkt online och hela processen ska inte ta mer än några minuter. Därefter kan det dröja allt från någon minut till ett dygn tills du har fått svar från alla långivare i jämförelsen.


Vad händer vid ansökan?

När din ansökan har nått en handläggare hos låneförmedlaren görs först en kreditkontroll utifrån en kreditupplysning, precis som vid en vanlig låneansökan. Med denna som grund vänder sig handläggaren sedan till ett par eller ett antal långivare för att inhämta erbjudanden. Dessa erbjudanden skräddarsys utifrån din ekonomiska situation och dina önskemål för hur lånet ska se ut. Eftersom kreditprövning redan har gjorts av förmedlaren behöver inte varje separat långivare göra en egen bedömning.

Låneförmedlaren vänder sedan tillbaka till dig med dina erbjudanden och du får ta ställning till vilket lån du vill ansöka om. Notera att hela denna process sker automatiskt och du behöver inte göra mer än att lämna in ansökan och luta dig tillbaka. Om du vill veta mer om hur en låneförmedlare arbetar i praktiken, läs mer här.


Fördelar med låneförmedling

Den mest uppenbara fördelen med att vända sig till en låneförmedlare är att de i de flesta fall kan förhandla fram mer fördelaktiga villkor, jämfört med vad du skulle kunna ordna på egen hand. De erbjudanden du får via en förmedlare är faktiska offerter där räntan är anpassad efter din situation. Där ser du svart på vitt vad olika långivare är villiga att erbjuda, och du väljer enkelt det bästa alternativet. Skulle du jämföra långivare på egen hand, utan att ansöka, skulle du endast kunna jämföra exempelräntor.

Det finns dock fler fördelar än så, vilka vi belyser nedan. Dels det faktum att endast en kreditupplysning görs, men också tiden du sparar på det.

En enda kreditupplysning

En stor fördel med låneförmedling är att det endast tas en kreditupplysning (i låneförmedlarens regi). Skulle du på egen hand begära låneerbjudanden i den omfattning låneförmedlaren gör skulle du få flera kreditupplysningar. Flera kreditförfrågningar kan leda till ett lägre kreditbetyg, och i förlängningen att du får sämre lånevillkor eller får avslag på ansökan. Genom att du ansöker om lån via en låneförmedlare kan du jämföra flera erbjudanden utan att det tynger ner ditt kreditvärde med förfrågningar.

Enkel och snabb process

En tredje fördel är enkelheten. Allt du behöver göra är att vända dig till en aktör och fylla i ett ansökningsformuläret på deras hemsida. Hela förloppet brukar ta högst några minuter och därefter sköter handläggaren resten. Olika låneförmedlare har givetvis olika rutiner, men du kan räkna med att handläggningen går mycket snabbt. De första erbjudandena brukar trilla in redan inom en timme och du kan då välja någon av dessa. För att dock jämföra alla alternativ kan du behöva vänta något längre.

Investering

Övriga investeringar
Aktiemarknaden är ett av de mest populära sätten att investera pengar. De människor som förstår aktiemarknaden kan tjäna mycket pengar på mycket kort tid. En strategi är att shorta en aktie eller på annat sätt kallad blanka aktier.
Att shorta en aktie innebär att öppna en position genom att låna aktier som du inte äger och sedan sälja dem till en annan investerare. Shorting, eller att sälja short, är en baisseartad aktieposition – med andra ord, du kan korta en aktie om du känner starkt att aktiekursen kommer att sjunka.

Genom blankning kan investerare tjäna på aktier eller andra värdepapper när de går ner i värde. För att sälja kort måste en investerare låna aktien eller säkerheten genom sitt mäklarföretag från någon som äger den. Investeraren säljer sedan aktien och behåller kontantintäkterna. Kortsäljaren hoppas att priset ska falla med tiden, vilket ger möjlighet att köpa tillbaka aktien till ett lägre pris än det ursprungliga försäljningspriset. Eventuella pengar som blir över efter att ha köpt tillbaka aktien är vinst för kortsäljaren.

Som ett exempel, låt oss säga att du bestämmer dig för att företaget XYZ, som handlas för 100 USD per aktie, är överprissatt. Så du bestämmer dig för att shorta aktien genom att låna 10 aktier från ditt mäklarhus och sälja dem för totalt 1 000 $. Om aktien fortsätter att gå ner till $90, kan du köpa tillbaka dessa aktier för $900, lämna tillbaka dem till din mäklare och behålla vinsten på $100.