Låneförmedling

hjälpande hand

Låneförmedling är den process i vilken en oberoende part förhandlar fram bästa möjliga villkor hos en eller flera långivare till gagn för en potentiell låntagare. På ett sätt kan man säga att den som står för låneförmedlingen fungerar som en mäklare i det att man genom processen sammanför låntagare och långivare samt försöker få till ett gynnsamt resultat för båda parter.

Om du tycker att ovan låter som rena grekiskan, så oroa dig inte. Läs vidare så får du begreppet låneförmedling förklarat på ett lättfattligt sätt.


Hur fungerar låneförmedling?

En låneförmedlare är ett företag som inte bedriver utlåning i egen regi utan endast fungerar som mellanhand mellan dig som låntagare och ett antal långivare. Idén är att låneförmedlaren ska ha samarbetsavtal med ett stort antal långivare och därmed kunna erbjuda dig bästa möjliga villkor för den typ av lån du önskar.

För att ta hjälp av en låneförmedlare behöver du inte göra mer än att vända dig till låneförmedlaren med dina önskemål. Normalt kan du ansöka direkt online och hela processen ska inte ta mer än några minuter.


Vad händer vid ansökan?

När din ansökan har nått en handläggare hos låneförmedlaren görs först en kreditkontroll utifrån en kreditupplysning. Med denna som grund vänder sig handläggaren sedan till ett par eller ett antal långivare för att inhämta erbjudanden. Dessa erbjudanden skräddarsys för din ekonomiska situation och dina önskemål om hur lånet ska se ut.

Handläggaren vänder sedan tillbaka till dig med erbjudanden och du får ta ställning till vilket lån du vill ansöka om. Att notera är att det mesta i hela denna process sker automatiskt och det behöver inte ta mer än tio minuter eller så innan du får dina låneförslag. Om du vill veta mer om hur en låneförmedlare arbetar i praktiken, läs mer här.


Fördelar med låneförmedling

Den mest uppenbara fördelen med att vända sig till en låneförmedlare är solklar, och det handlar om att låneförmedlaren i de flesta fall kan förhandla fram mer fördelaktiga villkor för dig jämfört med vad du skulle kunna ordna på egen hand. Det finns dock fler fördelar än så.

En enda kreditupplysning

En annan fördel med låneförmedling är att det endast tas en kreditupplysning (i låneförmedlarens regi). Skulle du på egen hand begära låneerbjudanden i den omfattning låneförmedlaren gör skulle du få flera kreditupplysningar. Det är i teorin inga problem med att ha flera kreditupplysningar, men en del långivare kan dra öronen åt sig om kreditupplysningarna enligt långivarens riktlinjer är förhållandevis många.

Enkelt och snabbt

En tredje fördel är enkelheten. Du behöver bara vända dig till en aktör och ansökningsprocessen går mycket snabbt. Olika låneförmedlare har givetvis olika rutiner, men du kan räkna med att handläggningen går mycket skyndsamt.