Fortsatt uppåt för villapriserna

Trots att många förutspått en tuff tid för bostadsmarknaden fortsatte villapriserna att stiga landet över förra månaden. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Sett till hela landet, ökade priset på villkor med i genomsnitt 2 procent under juni månad. För bostadsrätter var priserna däremot oförändrade. Det innebär att prisökningen på en årsbasis just nu ligger på 2 procent för bostadsrätter, enligt mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Samtidigt har villapriserna stigit med hela 5 procent under 2020.

Beroende på var i landet man bor har priserna på bostadsrätter utvecklats olika. Den som är bosatt i Stockholm har fått uppleva en prisminskning med 1 procent i juni, medan priserna i Göteborg istället ökade med 1 procent under samma månad. I Malmö har priserna på bostadsrätter varit oförändrade under den gångna månaden. 

Prisutvecklingen för hela året på bostadsrätter i samma områden varierar från -1 procent, till +4 procent. Som allra mest har priserna ökat i centrala Stockholm och Stor-Göteborg de senaste tolv månaderna. Där ligger priserna på bostadsrätter just nu på plus 4 procent, medan priserna har sjunkit med 1 procent i Stor-Malmö.

Färgglada villor mot blå himmel

Rekordnivåer för antal försäljningar i juni

När det gäller villor har priserna stigit under juni månad, visar rapporten från Svensk Mäklarstatistik. I genomsnitt ökade villapriserna i riket med 2 procent, medan de i storstadsområdena ökade med 1 procent. Det innebär att årstakten just nu ligger på från +4 procent, till +7 procent. Det är Stor-Malmö som står för den större ökningen. 

För den som vill köpa en villa ligger medelpriset i landet nu på 3,4 miljoner kronor. Föga förvånande är det dyrast att köpa villa i Stockholms län, där genomsnittspriset ligger på 6,1 miljoner kronor. Priset för flest sålda villor i juni månad går istället till Västra Götalands län, där priset avspeglar riksgenomsnittet på 3,5 miljoner kronor. Med konstant stigande priser på bostadsmarknaden är det fler som behöver låna till kontantinsatsen eller söka bolån med en medlåntagare, särskilt bland förstagångsköpare.

Om vi räknar antal försäljningar märktes i maj en tydlig nedgång, där det jämfört med maj 2019 såldes betydligt färre villor och bostadsrätter. Dessa siffror vände dock i juni, då antalet sålda villor ökade med 3 procent, medan antalet sålda bostadsrätter slog rekord med en ökning om 14 procent. Motsvarande över 10 000 stycken försäljningar. Detta är ljusa siffror för bostadsmarknaden – att trots rådande situation i Sverige och världen har antalet sålda bostäder redan nått nya rekordnivåer.