Kontantinsats hus

flytta till nytt hus

Sedan några år tillbaka finns en regel om att man inte får belåna en bostad till mer än 85% av marknadsvärdet (det så kallade bolånetaket). Om du vill köpa en villa med ett värde på 2 miljoner innebär regeln om bolånetaket att du måste lägga ut (minst) 300 000 kr kontant vid köpet (kontantinsats). Det är en summa som kan vara svår att spara ihop vilket gör att du kan behöva ta ett privatlån till kontantinsatsen till villan. Beroende på din ekonomiska situation finns olika alternativ för privatlånet.


 

Privatlån utan betalningsanmärkning

Det bästa alternativet när du ska låna till kontantinsatsen till bolånet är att teckna ett privatlån/blancolån. Även om kraven kan vara olika hos de olika banker och låneinstitut som erbjuder privatlån så finns alltid några gemensamma nämnare. Till exempel finns alltid åldersgränser. För att få ansöka om ett privatlån måste du i regel vara minst 20 år fyllda. Dessutom finns en övre åldersgräns som brukar ligga någonstans mellan 65-73 år. Ett annat krav är att du inte får ha någon betalningsanmärkning. I övrigt gäller givetvis att du ska ha en deklarerad inkomst (hur stor skiljer sig mellan långivarna) och ha en ordnad ekonomi i övrigt.


Valfria villkor för dig som låntagare

När du tecknar ett privatlån får du själv avgöra lånebelopp samt hur lång amorteringstiden ska vara.
Både amorteringstid, maximal lånesumma samt räntesatserna varierar något mellan de olika långivarna vilket gör att du ska leta efter en aktör som erbjuder ett avtal som passar din specifika ekonomiska situation. Kanske är det bättre att ha något högre ränta men i gengäld få möjligheten att lägga upp lånet på 12 år istället för att få en något lägre ränta och en återbetalningstid på 8 år. Allt handlar om hur mycket du är villig att betala per månad.

Att ansöka om privatlån online går mycket fort och de allra flesta långivare ger svar inom några minuter angående om du kan bli beviljad lånet eller inte samt vilken räntesats du kan erbjudas.


Privatlån med betalningsanmärkning

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar behöver du inte misströsta. Det finns långivare som erbjuder privatlån trots att du har betalningsanmärkningar. Vad du ska känna till är att du får betala en högre ränta, detta eftersom långivaren vill ha en extra premie för den högre risken.

I detta sammanhang ska sägas att det är ovanligt att man kan erbjudas att teckna ett bolån om man har betalningsanmärkningar. Om man är två som ska äga bostaden gemensamt kan man dock, för att fördela risken, göra så att den person som har betalningsanmärkningar tecknar privatlånet för kontantinsatsen medan den andra personen tecknar bolånet.


Bolån för dig med betalningsanmärkning

En speciellt framtagen låneform för bostadsägare med betalningsanmärkningar finns bland annat hos Marginalen bank (Omstartslånet). Lånet vänder sig till dem som har krav hos Kronofogden och därmed får nej hos många andra långivare. Genom att banken i detta fall har huset som en viss säkerhet kan man erbjuda lån till relativt låg ränta. Dessa lån kan tecknas av dem som har tänkt köpa bostad eller av dem som redan har ett hus som därmed kan belånas. Däremot kan inte detta lån tecknas för att täcka kontantinsatsen på ett bolån då belåningsgraden i detta fall skulle övergå 85%. Det är även oftast ett krav att eventuella skulder hos Kronofogden/inkassoföretag måste lösas av lånet innan resterande summa kan användas till bolån.

Det finns två stora fördelar med denna låneform. För det första ger den möjligheten för dem med betalningsanmärkning att få bolån. För det andra kan man välja betydligt längre amorteringstid än vad som är tillåtet vad gäller ett privatlån. Omstartslånet på Marginalen Bank har upp till 50 års amorteringstid.