5 tips när du ska låna till kontantinsatsen

Ett bolån utgör max 85% av bostadens värde. Resterande 15% måste du finansiera själv. Detta gör du antingen med sparpengar eller med ett privatlån.

Här är 5 saker att tänka på när du ska låna till kontantinsatsen.

  1. Jämför olika långivare för att få den lägsta räntan och kostnaden på ditt lån. På så sätt slipper du betala mer än nödvändigt. Lån utan säkerhet har generellt sätt högre ränta så att jämföra kostnaden för lånet hos olika långivare är nödvändigt.
  2. Spara så mycket pengar du bara kan innan du tar lånet. Ett lägre lån innebär en lägre månadskostnad. Det är därför bra att spara ihop pengar långt i förväg för att minska lånesumman.
  3. Undersök om du kan få lägre ränta med en medlåntagare. Ska du köpa bostaden tillsammans med någon annan kan det vara så att den personen erbjuds en lägre ränta om personen i fråga har stadigare ekonomi än dig. Jämför räntan ni båda får och se om ni tillsammans kan få en ner kostnaden på lånet.
  4. Låna av en släkting eller vän. Det kan vara känsligt att låna pengar av någon i sin omgivning, men det kan också vara en bra idé. Tänk på att det är viktigt att skriva ett kontrakt så att det inte kan uppstå några problem eller oklarheter i framtiden.
  5. Räkna ihop kostnaden av det vanliga bolånet och lånet till kontantinsatsen för att se om du har råd. Även om bolån generellt sett har väldigt låg ränta så blir kostanden ändå relativt hög i och med lånets storlek. Tänk på att det nu bli två lån att betala av.

Spara skattepengarna till kontantinsats