Kontantinsats ATV

atv fyrhjulingar

För vissa är en ATV (fyrhjuling) en leksak som man kör i skogen med. För andra är det ett nödvändigt arbetsfordon. Oavsett vad fordonet ska användas till bör man tänka över finansieringen vid inköpet för att på så sätt få en så låg månadskostnad som möjligt. Det finns ett antal långivare som erbjuder låneprodukter som är skräddarsydda för finansiering av inköp av ATV och det är klokt att undersöka möjligheterna att ta ett sådant lån, detta eftersom villkoren tar höjd för detta slags fordons speciella egenskaper och användningsområde. Samtidigt finns givetvis också möjligheten att ta ett vanligt privatlån.

ATV-lån

Att finansiera en ATV – fyrhjuling, fungerar på precis samma sätt som när man finansierar en motorcykel. De två vanligaste sätten att finansiera ett inköp av en ATV är via ATV-lån eller via ett klassiskt privatlån. För ATV-lånet gäller några specialkrav som måste följas. I gengäld får du i regel en lägre ränta än vad du kan få med ett privatlån. Om den lägre räntan uppväger nackdelen med specialkraven för lånet kan får du som låntagare ta ställning till själv.

Specialkraven är bland annat:

  • Lånet för fordonet får endast upp till 80% av marknadsvärdet (inköpspriset). Resterande del av köpeskillingen (kontantinsats) måste betalas på annat sätt, till exempel med kontanta medel eller via ett privatlån.
  • Oftast krävs det att fordonet är inköpt hos en auktoriserad fackhandlare. I vissa fall förekommer det att bankerna erbjuder ATV-lån trots att man köper fordonet privat. I dessa fall brukar räntan vara något högre än vid köp från fackhandel.
  • Amorteringsplanen beräknas på fordonets modell samt värde.
  • En maximal amorteringstid brukar finnas, ex 7 år.

Eftersom en begagnad ATV kan vara mycket billigare så kan man i vissa fall låna till kontantinsatsen med ett snabblån. I dessa fall kan det vara smart att ansöka om lån utan uc för att sprida kreditupplysningarna mellan flera upplysningsföretag. Detta gör att man kan ansöka på flera ställen samtidigt utan att bli spärrad hos UC – Upplysningscentralen.


Privatlån

För att finansiera kontantinsatsen finns alternativet att teckna ett privatlån. Privatlån marknadsförs under flera olika namn såsom till exempel blancolån eller konsumtionslån. Vad det hela handlar om är ett lån avsett för konsumtion eller mindre investeringar i hus/hem/fritid för vilket långivaren inte har någon fysisk säkerhet. Privatlån kan tecknas hos banker, kreditinstitut och finansbolag. Det finns idag flera hundra aktörer i Sverige som erbjuder privatlån, så utbudet är minst sagt stort.

Om du inte har de ekonomiska medlen att betala kontantinsatsen för din ATV med kontanta medel är privatlånet det naturliga alternativet. Du ska dock inte teckna ditt lån hos första bästa aktör. Det är viktigt att du jämför olika erbjudande från olika långivare. När du jämför erbjudanden kan du kika lite närmare på den ränta som erbjuds samt amorteringstiden.


Ränta

Ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen för en ATV uppgår normalt till ett sådant belopp att lånet bör tecknas på längre än ett år. Om så är fallet är det den effektiva räntan som ska jämföras, inte den nominella. Den effektiva räntan speglar hur mycket låntagaren sammanlagt kommer att behöva lägga ut under ett år på lånet (förutom amortering). Med andra ord ingår både uppläggningsavgifter och aviavgifter tillsammans med gällande ränta i uppgiften om den effektiva räntan. Då det är utgiften som är intressant för dig som låntagare är det alltså den effektiva räntan som är relevant att jämföra.

En sak till du kan fundera över är om du vill ha fast eller rörlig ränta. Det är ytterst få aktörer som erbjuder fast ränta på privatlån även om det förekommer. Vid fast ränta är räntesatsen generellt högre än vid rörlig ränta, men samtidigt får är du trygg i att räntesatsen inte kommer att röra sig under lånetiden.

Amorteringstid

Det andra du bör jämföra är amorteringstiden. Det finns långivare som enbart erbjuder en amorteringstid på upp till 5 år medan andra erbjuder en amorteringstid på upp till 12 år. Den sammanlagda kostnaden för ett lån blir självklart lägre om du har en hög amorteringstakt, men du bör i första hand söka efter en amorteringstid som passar din egna ekonomiska situation.