Spara pengar genom att byta bank – Tänk på det här!

Byta bank bolån

Att byta bank kan verka jobbigt. Säkert tänker du på byte av bankkort, flytt av lönekonton, med mera. Det behöver inte vara så besvärligt och det kan finnas en hel del pengar att tjäna. Marknaden idag är rörlig, mycket mer mot hur det var tidigare. Förr i tiden var det mer vanligt att man hade samma bank hela livet. Bankerna jobbar hårt för att lägga in tjänster för att hålla dig kvar som kund. Det kan vara tjänster som pluskund, extra låga avgifter på kreditkort med mera. Därför byter folk inte bank så ofta.

Bli inte kär i din bank

Rubriken kan kännas lite konstig, men det stämmer faktiskt. Uttrycket kommer från aktiemarknaden och innebörden är att du inte ska bli kär i en aktie. Bara för att den var bra förra året är det inte säkert den kommer vara det kommande år. Samma sak gäller för banker. Är det något du kan tjäna bra på så är det att byta bank. Kan du sänka räntan är det direkt insparade pengar, och du behöver inte flytta hela ekonomin – det räcker med bolånet.

Var en aktiv bankkund

Det värsta bankerna vet är kunder som hela tiden har koll på marknaden. Kunder som vet hur räntorna ligger hos konkurrenterna och funderar på att ta beslut om att flytta lånet till någon av dem. Bankerna strävar efter långsiktiga relationer och du kan utnyttja det för att få en bättre situation.

Se över bolånen

Minst en gång per år bör du se över dina bolån för att få en bild av om du har det bästa erbjudandet. Den investerade tiden kommer vara väl värd i sparade kronor, varje månad. Tänk på att du är kunden och bankerna ska ge dig service med attraktiva erbjudanden. Nyttja det väl och se till att ta in erbjudanden från många och matcha dem mot varandra. Kan du spara 1 500 kronor per månad är det på ett år 18 000 kronor du kan göra något annat för.

Att tänka på när du byter bank

En bra sak att göra är att se över dina banktjänster. Vad har du för tjänster i banken som ger dig lägre kostnader? Påverkar dessa tjänster och ditt hela engagemang även din ränta i banken? Har du bundna lån kan du eventuellt behöva betala ränteskillnad om du vill flytta dem, men den kan banken hjälpa dig räkna ut. Om du tecknat bolåneskydd eller liknande måste det skapas på nytt i nya banken. Ökar du på lånen i den nya banken kan även amorteringskravet ändras beroende på bostadens värdering och det nya lånebeloppet.

Så byter du bank för ditt bolån

Det första du ska göra om du vill flytta till bolån är att ansöka om ett nytt lån hos ett flertal långivare på marknaden och sammanställa deras erbjudanden. Tänk på att ta med eventuella uppläggningsavgifter och aviavgifter i beräkningen. När du bestämt dig för ett erbjudande väljer du om allt ska flyttas eller bara bolånet. Banken kommer sedan hjälpa dig med det praktiska med din nuvarande bank. Processen går på några dagar och är kostnadsfri. När allt är flyttat och klart får du ett meddelande från den nya banken och du kan börja spara pengar varje månad.