Hitta fler bostäder med bostadsbevakning

Hemnet och Booli är utmärkta verktyg för att hitta bostäder till salu. Med en snabb sökning får du fram villor, bostadsrätter, fritidshus, gårdar, med mera. Viktigt att känna till är dock att det inte är alla aktuella objekt som syns på Hemnet och Booli. Det är nämligen bara de bostäder som en säljare har uppdragit åt en mäklare att sälja som visas i sökresultaten. Genom att bara gå via sökmotorerna kan du alltså missa intressanta bostäder. Ett sätt att bredda bevakningen för att få mer att välja på är att använda mäklarnas tjänster för bostadsbevakning.

Så här fungerar bostadsbevakning

Bostadsbevakning är en tjänst som innebär att du uppdrar åt en fastighetsmäklare att bevaka marknaden åt dig. När ett objekt som passar din profil och dina önskemål kommer till mäklarens kännedom kommer du att meddelas om detta. Bevakningen sker löpande och den omfattar såväl de bostäder som fastighetsmäklaren lägger ut på Hemnet, Booli och andra liknande sajter som bostäder som av olika anledningar inte annonseras öppet.

Vilka bostäder är det då som inte annonseras öppet? Det finns två typer. För det första omfattas bostäder som ägaren av olika anledningar inte vill sälja med vanliga visningar och vanligt budförfarande. För det andra omfattas bostäder som är anmälda som till salu under vissa villkor. Det kan till exempel handla om att ägaren vill göra ett byte eller vill sälja först efter att allt är klart med en ny bostad.

Oavsett vilken mäklare du väljer är tjänsten bostadsbevakning kostnadsfri. Det ligger ju i mäklarens intresse att öka intresset för sina objekt.

Kom igång med tjänsten

Att starta en bostadsbevakning är enkelt. Väljer du en av de större fastighetsmäklarna finner du funktioner för bevakning i anslutning till sökfunktionen på förstasidan på mäklarens webbplats. Skulle du välja en mer lokal aktör som inte har en så omfattande webbplats kan du i stället behöva boka in ett personligt möte.

Du kan med fördel börja med att skapa bostadsbevakningar hos de största fastighetsmäklarna. De flesta som vill sälja vänder sig till exempelvis Svensk Fastighetsförmedling, Länsförsäkringar eller Fastighetsbyrån, så dessa aktörer har automatiskt det största utbudet av bostäder.

Att skapa en bevakning är inte svårare än att göra en första sökning inom ett geografiskt område. Givetvis kan du emellertid göra sökningen mer preciserad än så, och hos alla fastighetsmäklare kan du lägga till en mängd ytterligare krav och önskemål. Pris, boarea, antal rum, skick på boendet och närhet till service av olika slag är bara några av de alternativ du kan klicka i.

När du har preciserat din bostadsbevakning ska du ange namn, efternamn samt hur länge bevakningen ska vara giltig. Du ska även ange hur du vill ha utskick. Normalt är alternativen SMS och/eller e-post.