Handla med kryptovaluta på norska

Att handla med kryptovaluta går idag att göra på många fler språk än engelska. Det finns också flera nationella kryptobörser som är tillgängliga på ett enkelt sätt med exempelvis BankID.

Investera i kryptovaluta

Genom att handla med kryptovaluta har du möjlighet att tjäna pengar på värdestegringen. Att investera i kryptovaluta kan till exempel användas för att  tjäna ihop pengar till en kontantinsats. Genom att kombinera pengarna du tjänat på kryptovalutan med ett lån till kontantinsats kan du lättare få ihop pengar till huset eller bilen. Tänk på att värdet på kryptovalutor både kan gå upp och ner. Det beror på att kryptovalutor är mer volatila än traditionella valutor, som till exempel norska kronan. Med hög volatilitet menas att värdet svänger mycket upp och ner.

Fördelar med att handla kryptovaluta på norska

Att handla kryptovaluta på norska är ett smidigt sätt att komma igång på. Om du behärskar norska bra är det också enklare att förstå termer och begrepp. Ytterligare en fördel är att det finns flera norska kryptobörser på marknaden. Det kan till exempel vara en fördel att välja en kryptobörs som är godkänd av Finanstilsynet. Det ger en extra trygghet när du ska köpa och sälja kryptovaluta.

Välja kryptobörs

För att hitta en kryptobörs som passar dig finns det några saker som är bra att ta reda på. Börja med att undersöka om det finns användaromdömen av börsen. Vad tycker andra om börsen? Det är också bra att kolla upp vilka avgifter som börsen tar för transaktionerna. Denna information bör finnas synlig på börsens webbplats.

Utöver detta kan det finnas kryptobörser som är geografiskt begränsade och därför inte erbjuder alla funktioner i vissa områden. Ytterligare en viktig sak att titta på är hur det fungerar att föra över pengar till kryptobörsen. Går det att betala med kort, PayPal eller banköverföring? Kontrollera också hur det går till att ta ut pengar från kryptobörsen så att detta inte är alltför krångligt.

Kom igång med kryptohandel

För att köpa krytpovaluta behöver du registrera dig på en kryptobörs. Om du väljer en norsk kryptobörs brukar registreringen vara mycket enkel och gå fort. På många utländska kryptobörser är registreringen krångligare eftersom det brukar krävas identifiering med en passkopia.

Välj kryptobörs och identifiera dig med BankID för att komma igång. Nästa steg är att föra över pengar till ditt nyöppnade konto. När pengarna är på plats behöver du bestämma dig för vilken kryptovaluta du ska investera i. För att sprida risken kan det vara bra att investera i några olika valutor.

Skatt på kryptovaluta

Vinsten på värdestegringen av kryptovaluta beskattas som övriga värdepapper. Vilken skatt som gäller går att ta reda på hos Skattetaten i Norge. Tänk på att skatten dras i efterhand så att du inte spenderar pengar som ska betalas in i skatt.