Finansiera köp av ny och begagnad bil

Speciellt vid köp av ny bil så behövs ofta eget kapital till viss del. Bilhandlarna som säljer nya bilar har som villkor att man betalar en viss del kontant, ofta 20% av den nya bilens totalkostnad. Detta kallas för kontantinsats och kan betalas i form av pengar eller inbyte av en begagnad bil.

Anledningen till att bilhandlarna begär kontantinsats för delfinansiering av billån vid nybilsköp är att bilens värde sjunker så fort bilen ses som begagnad. Sen sjunker bilens värde vidare hela tiden mer eller mindre under tiden tills bilen går till skroten, förutom vissa samlarbilar förstås. Beroende på hur lånet är utformat så kan bilen vara säkerhet för lånet och handlarna vill säkerställa att det finns minst det värde i bilen som lånet motsvarar. De brukar även resonera lika sett i kundens eget perspektiv. Bilhandlarna vill inte att lånet ska vara högre än bilens värde om kunden skulle komma tillbaka och vilja byta in bilen eller sälja bilen.

Det är alltså av eget intresse även för bilägare att inte ha lån som är högre än tillgångarna, i alla fall när det gäller större lån vilket brukar vara fallen speciellt vid bilköp likaså vid bostad. Vid bostadsköp är det samma sak, det finns regler om hur mycket man får låna med bostadslån och viss del ska betalas som kontantinsats även vid bostadsköp.

Kan man betala kontantinsats om man inte har egna pengar? Ja, det finns sätt att skramla ihop till kontantinsats ändå. Detta genom att finansiera kontantinsatsen men ett privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Viktigt att tänka på är att detta syns vid kreditupplysning och bankerna kommer att beakta detta privatlån när de räknar ut hur mycket pengar du kan låna till bostad eller bilköp. Idag är banksystemen blixtsnabba så det går inte heller att vänta till dagen innan och ordna med privatlånet utan att detta ses av banken som omvärderar situationen. Men det är ändå vanligt att man lånar pengar till kontantinsatsen och det är inget problem om man bara räknat in det från början. När det gäller bostadsköp så hjälper även bankerna i vissa fall till och erbjuder privatlån i kombination med bostadslån. Så länge bankens kalkyl går ihop så går det bra. Man får ju ha lån till andra saker vilket många har. Det viktiga är att man inte har för mycket lån.

Ett privatlån har kortare återbetalning än bostadslån. Billån brukar även dessa ha kort återbetalningstid då banken räknar på bilens värdeminskningskurva och återbetalningstiden är anpassad till detta så att lånet inte ska överskrida bilens värde.

Finns det andra sätt att köpa bil utan kontantinsats?

Ja, det finns flera sätt. Handlare som säljer begagnade bilar har inte alltid dessa krav. De her ofta direktkontakt med banker som erbjuder just privatlån istället som anpassas till bilköpet. Detta eftersom billån ändå har en kort amorteringstid och en begagnad bil har ofta tagit en del av det snabba värderaset under de första åren. Värdeminskningskurvan för bilar trappas av ju äldre bilen är men fortfarande under många av bilens tidiga år så går ändå värdet ner ganska fort. Bilens värde sjunker vidare i relativ hög fart även efter tre och fem. Ha lltid med detta i tankarna vid köp av begagnad bil. Du kan göra lite egna undersökningar genom att kolla upp samma bilmodell fast för olika årsmodeller. Tänk också på att om du byter in bilen hos en bilhandlare så erbjuder de mindre för bilen då de ska göra en förtjänst av att sälja den vidare till en ny bilägare. Så privatlån kan lösa bilköpet utan kontantinsats.

Privatleasing av bil är ett annat sätt att köpa bil på. Även om det finns fall där kontantinsats krävs även i dessa fall så är oftast syftet och erbjudandet just att men inte behöver tillföra egna pengar. Privatleasing innebär att du till en månadskostnad har bilen under avtalad tid och sedan lämnar tillbaka bilen. Denna typ av bilägande har ökat markant under de senare åren. Det finns många olika villkor vid privatleasing av bil så kolla noga dessa och jämför med andra bilhandlare. Som nämnt så i vissa fall så krävs ända egna kontanta medel, undvik detta för det är en ren kostnad som inte fås tillbaka på något sätt. Sen finns det andra saker som skiljer vid privatleasing av bil. Det är vad som ingår i månadsavgiften, vinterdäck, service, försäkring och annat. Kolla och jämför noga villkoren. Försäkring kommer alltid att krävas och det är en större månadskostnad vilket påverkar stort om det ingår eller inte. Service är också dyrt och den som leasar ut bilen kommer kräva att detta också utförs planenligt under leasingperioden. Köper du egna vinterdäck så ska du naturligtvis behålla dessa själv när bilen återlämnas. Leasingperioden och villkor kring detta kan också skilja. Det vanligaste är att du har ett avtal som du måste följa tills det löper ut, det kan vara tre år ibland två år eller annat. Men det finns faktisk fall där du kan säga upp leasingavtalet tidigare, exempelvis med tre månaders varsel. Det månatliga leasingpriset blir dock betydligt högre men samtidigt så tar du själv en mindre risk av att inte vara bundet allt för lång tid framåt. För saker kan ändå förändras och det är svårt att veta hur situationen är några åt framåt.